Liečivé byliny šalvia, tymián, nechtík: Načerpajte silu cez dary matky prírody

Pre niekoho obyčajné rastliny, pre nás bytosti, ktoré pri správnom vnímaní odovzdajú svoje liečivé schopnosti. Liečivé byliny nachádzali uplatnenie v domácich lekárničkách našich starých mám. Dnes sa ich účinky na rôzne ťažkosti nezmenili, stačí im v zhone dní naslúchať a nechať sa viesť silou prírody.

Bohaté na antioxidanty, antibakteriálne zložky, vitamíny, či antiseptické látky. Byliny sú vďaka svojim schopnostiam vyhľadávané nielen pre možnosti telesného a duševného uzdravenia, no aj ako prevencia. Každý druh obsahuje niekoľko účinných zložiek, vďaka ktorým sú vhodné na rôzne spôsoby využitia s dosiahnutím žiadaného účinku. Nie nadarmo bolo využitie liečivých bylín v spojení so zdravím dôležité naprieč históriou prírodného liečiteľstva.

Šalvia na upokojenie nervov a otvorenie vedomia


Liečivá bylina, ktorá má za sebou dlhú históriou plnú popularity. V stredoveku bola vyváraná vo víne s cieľom uľahčiť žalúdku alebo so zámerom očisty sa stala súčasťou pôstu. Bola dokonca pridaná i do odvaru známeho ako “Le Vinaigre des Quatre Voleurs – Ocot štyroch zlodejov”. Ten tvrdil, že ponúka ochranu pred morom, pričom dnes už vieme, že v liečení moru neobstál. Čo však ešte vieme je, že šalvia výrazne zlepšuje funkciu mozgu, posilňuje pamäť a vďaka relaxačným účinkom upokojuje nervy.

Šalvia má mnoho druhov, farieb aj vôní. Látky v nej obsiahnuté podporujú prosperitu dýchacích ciest a žalúdka, ktorý je na psychickej úrovni ohrozený neschopnosťou stráviť kritiku, či negatívnymi myšlienkami. Silu tejto byliny je možné využiť vo forme obkladov, naparovania, čaju, aj telových sviečok z našej ponuky. 

Tymián a jeho účinky na podporu imunity a dobrej nálady


Obsahuje vitamíny A, B, C, železo, aj mangán, či flavonoidy. Zložky, ktoré podporujú zdravie formou vplyvu na infekcie a toxíny narúšajúce fyzickú rovnováhu. Liečivá bylina tymián má vďaka prítomnosti olejov thymol a karvakrol antibakteriálne vlastnosti, ktoré svoje uplatnenie nachádzajú pri liečbe zápalov. Látky, ktoré tymián obsahuje môžu dokonca zvýšiť hladinu serotonínu a dopamínu, ktoré sú zodpovedné za dobrú náladu a motiváciu.

Tymián je všestranná bylina, ktorá vo forme tinktúry pomáha s akné alebo odvaru je vhodná proti kašľu. Obľúbená je aj pre svoje spirituálne účinky, kedy svoje využitie nachádza pri otvorení 3. oka, ktoré je spojené s miestom v našich mysliach schopným pochopiť viac, ako umožňuje 5 zmyslov.

Nechtík na prekonanie kožných problémov


Liečivá bylina, ktorá sa v ponímaní na zdravie upriamuje predovšetkým na pokožku. Liečba popálenín, rán, akné, ekzému alebo iných kožných problémov sú v prírodnom liečiteľstve dominantou nechtíka. Okvetné lístky tejto rastliny obsahujú flavonoidy, ktoré majú protizápalové, antitrombogénne, antidiabetické a neuroprotektívne účinky.

Pozitívne účinky nechtíka na pokožku možno čerpať vo forme krému, tinktúry, obkladov alebo telových sviečok. Tie sú okrem výťažkov z nechtíka obohatené pôsobnosťou panenského včelieho vosku a kurkumy. Ich prikladanie na problémové miesto uvoľňuje do pokožky blahodarne pôsobiace prírodné zložky.

Odporúčané produkty