Prejavy alergie sa dajú zmierniť aj prírodnou cestou. Poradíme, ako na to bez liekov

Jar a leto so sebou prinášajú nielen oteplenie, no i trpkú chuť výraznejšie prejavujúcej sa peľovej alergie. Kvitnúce stromy a kvety pre mnohých z nás znamenajú utrpenie, ktorého príznaky môžu byť rôzne. Od zdanlivo banálnej alergickej nádchy, po astmatický šok, ktorý predstavuje život ohrozujúci jav.

Ten smrtiaci pocit, keď máte otvorené ústa a vzduch sa nevie dostať do pľúc. Stále upchatý nos, či červené svrbiace oči. Bez kapesníka ani na krok a inhalátor vo vrecku.” Takto začína rozprávanie svojho príbehu Janka, ktorá prejavmi alergie trpela od svojich dvoch rokov a jej cesta liečenia trvala 10 rokov. 

Silná alergia ako obranná reakcia imunitného systému

Alergia je reakciou imunitného systému na dráždivú látku, ktorú telo v dôsledku nadmernej tvorby histamínu uvoľňujúceho do krvného obehu vyhodnocuje ako nebezpečnú. Náš imunitný systém vďaka nesprávnej aktivácii protilátok reaguje tak vo väčšej miere príznakmi dotýkajúcimi sa dýchacích ciest – kýchaním, kašľaním, zapchatým nosom, opuchom priedušiek alebo zápalom. Neliečené sezónne alergie – alergia na peľ, alergie na trávy, v mnohých prípadoch môžu viesť dokonca k astme. Príkladom je aj Janka, ktorej počas puberty alergia prerástla do ťažkých záchvatov: Obdobie od apríla do októbra bolo pre mňa v detstve utrpenie. Po liekoch som bývala dosť unavená, celé telo malátne a energia takmer nulová. V zime som absolvovala podpornú liečbu kvapkami, neskôr injekciami.”

Dopad psychiky na prejavy alergie

Precitlivenosť imunitného systému na látky, ktoré by boli inak neškodné, môže spôsobovať aj nerovnováha na psychickej úrovni. Stres doplnený nesprávnou životosprávou, či nadmerným vystavovaním sa toxínov vytvára agresiu namierenú proti vlastnému zdraviu. Stav neutíchajúcich alergických reakcií však môže mať korene ukotvené aj v krivdách, spomienkach, či neprekonaných strachoch. V súčasnosti dokonca existuje i obor – psychoneuroimunológia, ktorý sa zaoberá prepojením psychiky a imunity. 

Priznať si duchovnú príčinu alergie bolo pre mňa veľmi ťažké – odmietanie seba, života, sexuality, agresia, hnev. Vyrastala som pri otcovi s maniodepresívnou schizofrenickou poruchou a to, čo sa odohrávalo v mojom živote, moje vnútro nevedelo zvládnuť.

Prírodná liečba alergie

Zmeniť myslenie z klasickej medicíny na alternatívu nie je ľahké. Keď ale zlepšenie neprichádzalo po všetkých liekoch, ktoré som poctivo brala, zmenila som stravu, každú jar absolvola detox pečene, na obdobie alergie vysadila mäso, cukor, mlieko, začala dychové cvičenia. Urobila som veľký kus duchovnej zmeny, ktorá priniesla najväčší zvrat odchodom z práce, pre mňa už toxického prostredia ” vysvetľuje Janka.

Vyhýbať sa alergénom v období peľovej alergie je veľmi ťažké, no zmierniť príznaky je možné aj neinvazívnym spôsobom. Zmena životného štýlu, jedálnička, či podpora prírodnými liekmi – bylinami, alebo doplnkovou liečbou telovými sviečkami, môže prispieť k prevencii zníženia rizika alergických prejavov. Dôležitým je aj fakt, že diagnostikovanú alergiu je potrebné liečiť celoročne. To aj v prípade, keď príznaky spočiatku nepociťujeme. Napriek miernym, či nulovým prejavom sa zaťažuje imunitný systém a organizmus vnútorne bojuje.

Prírodné spôsoby, ako zmierniť prejavy alergie

Nasadená liečba/prevencia alergie v dostatočnom časovom predstihu pripraví organizmus na nepriazne prichádzajúcej sezóny. 

70 % imunitného systému sa nachádza v črevách

Vedeli ste, že až 70 % imunitného systému sa nachádza v črevách? Zdravá črevná mikroflóra preto prispieva k celkovému zdraviu. Do svojho jedálnička je vhodné zaradiť potraviny obsahujúce probiotiká – kyslé, fermentované pokrmy pomáhajúce udržať rovnováhu črevného mikrobiómu. Naopak vyradiť alkoholické nápoje, čokoládu, polotovary a produkty obsahujúce vysokú hladinu histamínu. Predchádzaniu príznakov alergie môže navyše pomôcť aj detox organizmu, ktorý odľahčí črevá a podporí pečeň.

Eliminácia stresu a zbavenie sa emočnej nerovnováhy

Naučiť sa efektívne pracovať so stresom, či už pravidelným pohybom, meditáciou alebo telovými sviečkami, pozitívne prispieva ku kvalite života. Stres ovplyvňuje nervový, endokrinný a imunologický systém, ktoré sa podieľajú na vzniku rôznych chorôb. Medzi ne patrí aj silná alergia. 1 „Všetko je v hlave, aj to, ako byť spokojná so životom” hovorí Janka, ktorá počas upratovania vo svojom vnútri objavila neprekonané krivdy.

Telové sviečky – prírodný liek na alergiu

 „2 roky dozadu nastal zvrat, ktorý bol pre mňa veľkou skúškou. Dýchacie ťažkosti v dôsledku alergie opäť udreli v plnej sile. Počas rozhodnutia k liečbe pristúpiť inak mi však padli do oka telové sviečky. Vypálila som si dve sviečky pod kľúčnou kosťou a problémy s dychom boli miernejšie. V aplikácii sviečok som preto pokračovala ďalšie dve noci.” 

  1. Pre celostnú liečbu alergie telovými sviečkami odporúčame začať balíkom Harmonizácia vnútorných orgánov. Balík sviečok  je  vhodný na uvoľnenie napätia v podbrušku, ktoré hromadí strachy a krivdy nadobudnuté počas života. Aplikácia sviečok pomôže odbúrať búrlivé myšlienky a zbaviť sa všetkého, čo nám už neslúži.
  2. Keďže je alergia spojená s imunitným systémom, odporúčame preventívne celoročne vypaľovať Sviečky na imunitu. Prevencia je dôležitým krokom pre harmonizáciu zdravia, ktoré po celý rok ohrozuje množstvo faktorov.
  3. Počas hlavnej sezóny peľovej alergie, ktorou je jar a leto, odporúčame aplikovať Telové sviečky na harmonizáciu dýchacích ciest, ktoré priaznivo pôsobia pri dýchacích ťažkostiach.
  4. Na upchatý nos a aktívne prejavy sennej nádchy na záver odporúčame využiť Ušné sviečky

Ďalšie tipy pre zvládnutie prejavov peľovej alergie


  1. Vetranie ráno a po daždi, kedy je koncentrácia peľu v ovzduší nižšia.
  2. Pravidelné čistenie nosa bylinnými roztokmi, morskou vodou, či nosnou konvičkou.
  3. Dodržiavanie pitného režimu a konzumácia bylinných čajov vhodných na alergiu.
  4. Pravidelné upratovanie svojho okolia, i svojho vnútra.

 

Janka je súčasťou tímu Medosviečky už takmer dva roky, počas ktorých si prešla hlbokou cestou rozvoja. Po dvadsiatich štyroch rokoch zdravotníckeho pôsobenia v onkologickej nemocnici v Bratislave pociťovala potrebu zmeny prostredia. Pandémia jej zamiešala osud a zmenila smerovanie, počas ktorého sa však nevzdala svojho poslania. Údel pomáhať v súčasnosti realizuje prostredníctvom ušných a telových sviečok – výrobou a terapiami. Popri láske k práci, v ktorej spája záľubu v bylinách, z ktorých okrem iného vyrába čaje, sirupy, či vydymovadlá sa venuje tancu, knihám a sebarozvoju.

 

ZDROJ: 1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4384507