V jednoduchosti je sila: Príbeh vzniku ušných a telových sviečok Medo

Môj prvý zážitok s telovými sviečkami bol vypaľovaním na pupku. Niesol so sebou pocit, akoby mi niekto z podkožia vytiahol čierny plášť, ktorý odchádzal s plameňom sviečky. Volám sa Ján Melich a toto je môj príbeh, ktorý zároveň odkrýva cestu, ktorá stála za vznikom značky Medo.

Ján Melich - príbeh vzniku ušných a telových sviečok

Je tomu už niekoľko rokov od môjho precitnutia a začatia duchovnej cesty vedenou sprievodcami, ktorí mi po nej svietili. Niekto by to nazval štastím, iný náhodou a ja osudom. 

Od stolárstva, po výrobu ušných a telových sviečok

Dvadsaťpäť rokov som podnikal v rámci vlastnej stolárskej firmy. Bol som v neustálom zhone, zahltený prácou, v ktorej som rokmi prestal vnímať radosť. Dostal som sa do stavu, ktorý potreboval zmenu. A tak som vďaka okruhu ľudí, s ktorými mi život preplietol cesty, prvýkrát nazrel pod poklop alternatívneho liečiteľstva. Absolvoval som niekoľko školení a začal sa učiť, ako využiť prírodu v prospech zdravia.

Začal som vyrábať sviečky a testovať rôzne varianty a techniky šúľania. Od začiatku procesu, každá jedna sviečka prechádza mojimi rukami. Počnúc strihania plátna, po vloženie do balíčka. Fascinuje ma krásna vôňa vosku a veľký pokoj pri ich výrobe.

Emočná sviečková terapia

Niekedy stačí otázka pre uvedomenie si, čím náš život prechádza. Vďaka sviečkam som sa naučil lepšie počúvať a pochopiť tak nielen svoje okolie, ale aj sám seba. Zaviedol som pojem emočná sviečková terapia, ktorý vychádza práve z tohto poznania. 

Pri sviečkovaní sa často uvoľňuje napätie, strach, stres. Preto rád pri ich aplikácii kladiem otázky a následne počúvam. Mnohokrát po hlasnom vyslovení svojho trápenia objavíme odpoveď, čo s týmto stavom robiť. Každá bolesť znamená emóciu, ktorá je prehliadaná. Stačí ju len pochopiť, ozrejmiť, precítiť. 

Všetky materiály na výrobu sviečok sú prírodné 

Otvorím okno a vletia. Včely lietajú do mojej dielne, kde cítia sladkú vôňu vosku a živíc. Všetky suroviny na prípravu ušných a telových sviečok sú prírodné. Včelí vosk nakupujem priamo od včelára na Slovensku. Živice hoci pochádzajú z ďaleka, získavam od slovenského dodávateľa. Svojou troškou sa aj pri výrobe snažím prispieť k podpore lokálneho remeselníctva. 

Výberom vhodného plátna som sa zaoberal veľmi dlho a získavam ho od českého dodávateľa. Sviečka vďaka správnej kvalite neprská, respektíve komín nelieta a nepadá. Do sviečok dávam aj prímesi ako je dračia krv (tekutá miazga), kurkuma (prášok), konope (listy a šišky), kadidlo (rozdrvená živica olibanum). Tieto kombinácie som zvolil pre ich silu a pozitívne čistiace, harmonizačné účinky.

Vízia budúcnosti

Mojim zámerom je rozšíriť techniku sviečkovania medzi ľudí a ukázať, že bolesti sa dajú zvládnuť aj bez tabletiek. Ušné a telové sviečky Medo sú prírodnou cestou, ktorá pracuje s bolesťou. Preto sa teším z každej objednávky a spolupráci s ľuďmi, ktorí túto krásnu techniku boli ochotní začleniť do svojej praxe.